lauantai 22. tammikuuta 2011

Alkuruoka: Made-pekonivartaat











Speyerista ostamassa "Fingerfood"-kirjassa oli mielenkiintoinen resepti: Seeteufel-Speck-Spiesse. Merikrottia ei löytynyt, joten ajattelin kokeilla onnistuisiko se mateesta. Ostin Stokkalta kokonaisen vajaan 1,5 kg:n mateen (pienin mikä löytyi) ja pyysin myyjää nylkemään sen. Koskipekassa iltatöissä ollessani tuli nyljettyä yksi jos toinenkin made, mutta taito on todennäköisesti jo ruostunut.

Saksasta käännetty, hieman sovellettu resepti menee suunnilleen näin:

350 g madetta perattuna
12 rosmariinin oksaa
3 rl oliiviöljyä
1/2 sitruunan menu
1 murskattu valkosipulinkynsi
suolaa ja pippuria
6 (mieluiten paksua) siivua pekonia
aiolia tarjoiluun

Leikkaa mateesta 12 suupalan kokoista siivua. Tämä oli itse asiassa aika lailla suunniteltua työläämpi tehtävä. Ensin made piti fileoida ja poistaa ylimääräiset ruodot, mikä ei käynyt ihan käden käänteessä. Käytin madefileestä ruokaan vajaat puolet. Toisen puolen pakastin ja perkuujätteistä keitin kalaliemen.

Revi rosmariinat oksista ja pienennä niitä hieman.
Tee marinaadi johon tulee: pieneksi hakattua rosmariinia,oliiviöljyä, sitruunamehua, suolaa ja pippuria myllystä.

Laita mateet marinaadiin 1-2 tunniksi. Leikkaa pekoniviipaleet kahtia.

Pistä tikkuihin vuorotellen mateita ja rullattuja pekoniviipaita, joiden välissä on hieman rosmariinia.

Grillaa noin 10 minuuttia. Minä paistoin pannussa.

Tarjoile aliolin kanssa.

Hyvää tuli, mutta vartaiden valmistaminen mateesta ei ole ihan arkiruokaa. Mateen perkaaminen on varsin kova homma eikä kala ollut kovin edullista. Täytyy yrittää joku kerta onnistuisko vaikka kokonaisista pakastetuista seitifileistä, joista voisi leikata sopivia suupaloja. Jos vaan saa kalan pysymän kasassa niin voisi vaikka onnistuakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti